Tisza-tó Beevezés

Versenykiírás

Helyszín: 3386 Sarud, KalandPart (Tisza-tó part)
GPS koordináták: 47.581, 20.6122

Verseny időpontja: 2022-05-28

Rajt: 10:30 - 10:45jus végén Magyarország második legnagyobb állóvizét, a Tisza-tavat evezzük be, amely egy mesterségesen létrehozott vízfelület az Alföld északi részén. Egyre dinamikusabban fejlődő turizmusa mellett ökológiai és mezőgazdasági jelentősége is kiemelkedő. A tó közepénél léSarudra várjuk a Hazai Vizeken harmadik állomásának résztvevőit.

 

A Tisza-tó, korábbi nevén a Kiskörei-víztározó amellett, hogy hazánk második legnagyobb tava a Balaton után, egyben a legfiatalabb is. A 60-as, 70-es évek fordulón mesterséges úton jött létre, akkor még a tiszai áradások szabályozása és az Alföld hatékonyabb vízellátása céljából. Az idők során a tó ökoszisztémája is fejlődött, ma pedig már szigetek, holtágak és sekély csatornák sokasága is színesíti a mintegy 130 négyzetkilométernyi vízfelületet.

A tó területén a kikapcsolós is legalább annyira változatos, mint a táj. A természetjárás mellett, strandolás és különféle vízisportok kipróbálása is lehetséges. Gazdag élővilággal rendelkezik, a vizet őshonos halfajok lakják, a madárrezervátumnak köszönhetően pedig a világon egyedülálló madárvilággal rendelkezik, többek között a szürke gém, a bakcsó, a kiskócsag, a kormorán is fellelhető itt.

Május 28-án a sarudi Kalandparton folytatódik a Hazai Vizeken beevezés sorozata. Az Élményfalu Sarud S.Port Vízibázisán lesz a start és a cél is. A rövidebb táv 7,6 kilométer a hosszabb pedig 19,3 kilométer lesz. A programot az eseményt követően mókás vízijárgányok verseny, Beach Rowing bemutató és a SuliSárkány Bajnokság is színesíti.

Versenykiírás 107 nevezés megtekintése