Ráckevei-Duna Beevezés

Versenykiírás

Helyszín: 2310 Szigetszentmiklós - , Horgász u. 18.
GPS koordináták: 47.3429, 19.0521

Verseny időpontja: 2022-07-09

Rajt: 10:00 - 11:00Tapasztalatszerzés és látvány céljából is kifejezetten ajánlott vízfelület a Ráckevei (Soroksári) – Duna. Szigetszentmiklósi beevezésünk szakaszán a folyó szinte állóvíznek minősül, az azt körülvevő nádasok és a gazdag élővilág pedig csak fokozza az élményt.

A ráckevei Duna-ág az ország egyik legnyugodtabb vízfelülete, mivel mindkét végén zsilipelt, a vízszint szabályozott. A folyó sebessége a "leggyorsabb" helyeken is 1-1,5km/h, ami kiválóan alkalmas a kezdők számára is a vízitúrázás kipróbálására, és az evezés technikájának gyakorlására, hiszen sehol nem kell erős sodrástól, örvényekről vagy hullámzástól tartani.
Július 9-i beevezésünkön a szigetszentmiklósi Árpád Strandra várjuk a vízitúrák kedvelőit. A Ráckevei-Duna ezen szakaszán terül el Európa második legnagyobb úszólápja. Júliusra már teljesen kifejlődik a nád, a sás, a káka a kálmos, a vízitök és a tündérrózsa, több színben és sok egyéb növény. A környéket tovább színesíti, hogy a főmeder mentén rengeteg öböl, holtág, nádsziget és lagúna alakult ki, amelyek igazán érdekes és látványos túraútvonal kialakítását teszik lehetővé.
A túrázás élményét tovább növeli a rendkívül színes élővilág. Gyakran találkozhatunk teknősökkel és különféle vízi madarakkal. Megtalálható itt a vadkacsa, a szárcsa, a vízityúk, a bíbic, a gém, a nádirigó és a mocsári teknős. Megszokták már a kajak-kenusok és horgászok jelenlétét, ezért elég barátságosak.
A 10 kilométeres rövidtáv során a strand hajóállámástól észak felé indulva, az M0-ás hidat is érintve, a Czuczor-szigetnél lesz a forduló, visszafelé pedig a tanösvény mögött elhaladva a teniszpálya melletti fahídnál lesz a cél, ahol a kiszállás sem okoz majd gondot. A hosszabbik, 20 kilométeres táv érinti a Szigetszentmiklós és Budapest határánál lévő Nádfedeles csárdát is, ahol frissítőpont is várja az indulókat.

Versenykiírás 152 nevezés megtekintése