Barion Pixel

Mosoni-Duna Beevezés

Versenykiírás

Rajt helyszíne: 9200 Mosonmagyaróvár, Itató strand (Strand u. 17.)
Rajt GPS koordinátái: 47.8737, 17.2909

Cél helyszíne: 9025 Győr, Töltésszer utca 20.
Cél GPS koordinátái: 47.6925, 17.6229

Verseny időpontja: 2022-05-07

Rajt: 10:00 - 13:00


A középkorban fontos várvédelmi pont volt, ma pedig az egyik legtisztább és legnyugodtabb folyó a vízitúrázók számára. A Mosoni-Duna Beevezéssel elrajtol 2022-es Hazai Vizeken programsorozat, amelyen a legrövidebb táv 8 kilométer, de akár 75 kilométert is lehet evezni.

 

A Duna ezer ágra szakadva hálózza be a Kisalföldet, egyedülálló természeti környezetet létrehozva ezzel. Déli fattyúága a Mosoni-Duna, amely Győr legjelentősebb folyója. Ide várjuk a Hazai Vizeken idei első beevezésének részvevőit május 7-én.

A folyó a középkorban a vár védelmében volt kulcsfontosságú szerepe, ma pedig a városrészeket választja el egymástól.  Oroszvár és Dunacsúny között ágazik ki a Dunából, majd több, mint száz kilométeren keresztül kanyarog, végül Győr után a Véneknél ömlik vissza a Dunába. A beevezésen egy kanyarulatokkal teli csodálatos folyót ismerhetünk meg, amelynek partjai szinte végig erdővel borított, és nádasokkal, illetve bedőlt fákkal tarkított. A medre többnyire kavicsos, de helyenként iszappal és homokkal is találkozhatunk. A Mosoni-Duna a hajóforgalomtól teljesen elzárt, így nyugodtan lehet rajta vízitúrázni akár a teljesen kezdőknek is.

A Mosoni-Duna Beevezés különlegessége, hogy a rövid és a hosszútáv mellett, két extrém táv is teljesíthető. A nyolc kilométeres rövidtáv Győrzámolytól, a 16 kilométeres Dunaszegtől indul, de Kimlétől egy 45, Mosonmagyaróvártól pedig egy 75 kilométeres kihívás is várja a legfelkészültebbeket. A cél minden szakasz esetében a győri Aranypart szabadstrandján lesz. Utóbbi az idei Hazai Vizeken sorozat leghosszabb távja minden eseményt beleértve. A legrövidebb útvonalat leszámítva minden távon lesznek frissítőpontok.

Versenykiírás 96 nevezés megtekintése